Kontanthjælpsmodtageres ferieret: Mange kommuner orienterer ikke. (kalaalisut nedenfor)

 

 

 

sten i vand

 

Omkring en tredjedel af landets Jobcentre orienterer næsten ikke eller slet ikke kontanthjælpsmodtagere om, at de har ret til ferie.

 

Hvad hjælper det en kontanthjælpsmodtager, at han har ret til ferie på kontanthjælp, når hun eller han ikke får det at vide? Jeg kender til håndfulde af tilfælde, hvor kontanthjælpsmodtagere straffes, for at have overtrådt rådighedspligten. Havde de kendt til deres ferieret, ville de have kunnet klaret for eksempel en begravelse eller en familefødselsdag ved at få tilladelse til at tage feriedage. Men så  længe de pågældende ikke ved det, er deres rådighed udvidet til nærmest alle årets dage. (se Lov om Aktiv Socialpolitik, §§ 12 og 13 nedenfor) .

 

Det kunne være pudsigt at spørge landets kommuner,  i hvor mange tilfælde kontanthjælpsmodtagere er blevet sanktioneret for at svigte deres rådighedsforpligtelse, mens de feriedage til gode. Min erfaring med den slags forespørgsler er, at det kan man ikke undersøge i kommunen, fordi 1) de ikke har noget feriedagsregnskab og 2) de ikke har mulighed for ud fra en stikprøve at finde ud af, hvor mange der havde feriedage tilbage. Kommunen vil påstå, det vil vælte den omkuld i arbejdsbyrder

 

 

 

Absurd regel?

“….Kan den pågældende og kommunen ikke blive enige om, hvornår ferien skal afholdes, træffer kommunen afgørelse herom”

 

Bemærk, at man kan forstå den sidste sætning i § 13 sådan, at hvis borgeren nægter at ville holde ferie, så kan kommunen på hans vegne vælge at bestemme, hvornår den skal afholdes. Forestil dig et skænderi, hvoir kommunen mod kontanthjælpsmodtagerens erklærede vilje om at ville stå til rådighed hele tiden tvinges af den onde sagsbehandler til at blive fritaget for forpligtelsen gennem an afgørelse.

Jurister har somme tider, når de laver regler, en dejligt fri fantasi.

 

 

Brevet til kommunerne

Jeg skrev således til landets kommuner:

Efter lovgivningen herom har kontanthjælpsmodtagere og lignende ydelsesmodtagere ret til fire ugers ferie efter lovbestemmelse herom

Mens ansatte i lønnet job har et feriedagsregnskab med sin arbejdsgiver, og initiativet til at få tilrettelagt ferien er indbygget i det elektroniske lønsystem, ser det ud til, at der ikke findes sådan et mere automatiseret it-system til ydelsesmodtagere, der er omfattet af feriereglen

Den enkelte ydelsesmodtager kan næppe forventes forlods at kende til reglerne om ferie.

SPØRGSMÅL:

1VEJLEDER KOMMUNEN SKRIFTLIGT OG FORLODS INTRO HVER YDELSESMODTAGER OM VEDKOMMENDES RET TIL FERIE? JA/NEJ

2 SENDER KOMMUNEN PÅ EGET INITIATIV RYKKERE, HVIS DE FIRE UGERS FERIE IKKE ER AFHOLDT INDENFOR FERIEPERIODEN? JA/NEJ

3 Yderligere kommentarer er velkomne.”

–…

Rigtig mange kommuner svarer, at de ikke informerer skriftligt, men tilføjer, at det ofte sker mundtligt.
(Statistik kommer senere, når alle kommuner har svaret)  Problemet med mundtlig vejledning er måske, at ferieretten kan tænkes at drukne i en masse anden oplistning. )

 

Af de indkomne besvarelser har jeg plukket en:

 

Guldborgsund Kommunes besvarelse

Guldborgsund Kommune, Center for Arbejdsmarked, har ikke udarbejdet dokumenter, der indeholder vejledning om ret til fritagelse fra rådighed (ferie) og mulighed for at opholde sig uden for Danmark i den aftalte periode jf. lov om aktiv socialpolitik § 5 stk. 5 og § 13 stk. 12 og 13.

Guldborgsund Kommune har ikke udarbejdet arbejdsgangsbeskrivelser eller andre dokumenter, der indeholder generelle retningslinjer for vejledning af ydelsesmodtagere om ret til fritagelse fra rådighed (ferie) og mulighed for at opholde sig uden for Danmark i den aftalte periode.

Ydelsesmodtagere, der har modtaget ydelser i en periode på 12 sammenhængende måneder (kalendermåneder), har mulighed for at holde ”ferie” med ydelser i op til fire uger i de følgende 12 sammenhængende måneder. Der er ikke tale om en egentlig optjening af ferie, og personen kan ikke efterfølgende få udbetalt ydelser under ferie i ansættelsesforhold efter kontanthjælpsforløbet. Hvis der sker en afbrydelse af ydelsen i en periode af en måneds varighed (kalendermåned) så afbrydes opgørelsen af 12 sammenhængende måneder og opgørelsen starter forfra.  

Der er i gældende lovgivning ikke krav om, at kommunen skal vejlede systematisk og skriftligt om ret til fritagelse fra rådighed (ferie) og mulighed for at opholde sig uden for Danmark i den aftalte periode, ligesom der ikke er krav om, at kommunen gør opgørelser over anvendelse af muligheden tilgængelig for den enkelte ydelsesmodtager.

Borgere der modtager ydelser efter lov om a ydelsesmodtagerktiv socialpolitik kap. 4 er ikke omfattet af EU’s minimumsstandarder vedr. arbejdstid/hviletid for så vidt angår ferie, de er heller ikke omfattet af ferielovens bestemmelser. Disse regler gælder kun arbejdstagere.”

 

 

Herefter skrev jeg til Guldborgsund Kommune sålede:

Guldborgsund Kommune
Arbejdsmarkedssekretariatet

(Ankestyrelsen)

Klage over indholdet af besvarelse vedr. vejledningspligt vedr. ferie.

Som du sikkert forstår, har jeg spurgt landets kommuner om, hvorvidt de vejleder deres ydelsesmotagere om deres ferieret.

Tak endvidere for din præcisering af, at der ikke som beskrevet af mig er tale om en optjening af en rettighed, men om en rettighed, der indtræder efter 12 måneders uafbrudt modtagelse af en social ydelse, der giver en sådan ret.

Du skriver – sikkert rigtigt – at der ikke er nogen specifik hjemlet pligt til at vejlede kontanthjælpsmodtagere om deres ferieret i speciallovgivningen.
På den baggrund tilkendegiver du den opfattelse, at man deraf skulle kunne slutte modsætningsvis, at så eksisterer der ingen sådan pligt.

Guldborgsund Kommunes besvarelse udmærker sig fra en del andre kommuners besvarelse af det samme spørgsmål ved at være ret klart formuleret, hvad angår hjemmelsesspørgsmålet.

Derfor har valgt din besvarelse som klagegrundlag.

Spørgsmålet om vejledningspligt er efter min retlige vurdering hjemlet i forvaltningslovens § 7, stk.1. med tilhørende forarbejder.
Se herunder https://www.retsinformation.dk/eli/retsinfo/1986/11740,  hvor det i punkt 30 hedder:

30. Vejledning efter § 7, stk. 1, bør sikre, at borgeren får tilstrækkelig orientering om, hvilken betydning reglerne på det pågældende område har for vedkommende, og hvordan den pågældende lettest og mest effektivt kan opfylde de eventuelle krav, der er i lovgivningen. Vejledningen bør endvidere orientere om hvilken fremgangsmåde, der skal følges af den, der henvender sig til myndigheden, og om hvilke oplysninger, som skal tilvejebringes af borgeren som led i en sags behandling. “

 

Folketingets Ombudsmand skriver i sin indledning til et skriftligt bidrag om vejledningpligt således: (https://www.ombudsmanden.dk/find-viden/myndighedsguiden/generel-forvaltningsret/5-vejledning):

“Formålet med myndighedernes vejledningspligt er at imødekomme borgernes informationsbehov og undgå, at borgerne på grund af fejl, uvidenhed eller misforståelser udsættes for retstab.”

 

Når kontanthjælpsmodtagere er uvidende om deres ret til ferie, lider de et retstab. Dette retstab kan tænkes fulgt op af sanktioner, hvis borgeren tager en fridag, som kunne have feriet afholdt som feriedag, hvis vedkommende havde kendt til sine rettigheder.

Det gælder også ved denne gruppes muligheder for at deltage i nærtståendes begravelser, runde fødselsdage osv. , hvor der på det almindelige arbejdsmarked mere uformelt eller efter overenskomstforståelse altid bevilges frihed til sådanne begivenheder.

Jeg ser gerne, at sagen videresendes til Ankestyrelsen.”

 

 

 

 

_____________________________________________

Lov om aktiv socialpolitik, 2024. :

 

“Stk. 12. En person, der har modtaget uddannelses- eller kontanthjælp i 12 sammenhængende måneder, har ret til op til 4 ugers ferie, hvor personen kan modtage uddannelses- eller kontanthjælp. Ferien skal afholdes inden for de 12 følgende måneder. Det er en betingelse, at personen i øvrigt opfylder betingelserne for at modtage uddannelseseller kontanthjælp, mens ferien afholdes. Personen er ikke omfattet af reglerne i stk. 1-6, (rådighedsforpligtelse) mens ferien afholdes. Har personen optjent ret til ferie med feriegodtgørelse, skal den-
ne ferie afholdes først. Den samlede ferie kan højst udgøre 4 uger. En ferieperiode må højst vare 2 uger.

Stk. 13. Det er en betingelse for afholdelse af ferie, at personen har indgået aftale med kommunen om feriens placering. Ved placering af ferien skal der tages hensyn til personens øvrige forhold, herunder familiens afholdelse af ferie, medmindre det i væsentlig grad modvirker den beskæftigelsesindsats, der er iværksat eller planlagt for personen. Kan den pågældende og kommunen ikke blive enige om, hvornår ferien skal afholdes, træffer kommunen afgørelse herom “

 

 

 

 

Grønlandsk

Maanna Jobcentrit pingajorarterutaasa missaat aningaasanik ikiorserneqartunut feriarnissamut pisinnaatitaaffimmik piginnittuunerat ilisimatinngilaat imaluunniit ilisimatinneq ajorpaat.

 

Aningaasanik tapiissutinik pissarsisumut qanoq iluaqutaava, taanna aningaasanik tapiissutinik feriarnissamut pisinnaatitaaffeqartoq, taanna oqaatigineqanngippat? Aningaasanik ikiorsiissutinik pissarsisut pissarsiarineqarsinnaanermik pisussaaffimmik unioqqutitsisimanerat pillugu pineqaatissinneqartartut arlallit ilisimavakka. Feeriarnissamut pisinnaatitaaffitik ilisimasimagaluarpaat, assersuutigalugu matusineq imaluunniit ilaqutariinnut inunngorneq ullunik feriarnissamut akuersissummik pissarsisinnaasimagaluarput. Kisianni pineqartut nalunngikkunikku pissarsiarineqarsinnaanerat ukiup ulluini tamani sivitsorneqarpoq. (takuuk Aktiv socialpolitikk pillugu inatsit, §§ 12 aamma 13 ataani) .

 

Sianiitsorpallaarsinnaavoq nunatta kommuniisa apeqqutigissallugit aningaasanik ikiorsiissutinik pissarsisut qanoq amerlatigisunik sanngiissuteqarfigineqarsimanersut, feriarnerminni pissarsiarineqarsinnaanissaminnut pisussaaffimminnik unioqqutitsisimanerat pillugu. Taamatut saaffiginnissuteqartarnermi misilittagaqarpunga, kommunimi tamanna misissorsinnaanngilat, tassami 1) ulloq feriarfiusoq pillugu kontoqanngimmata aamma 2) misissuineq tunngavigalugu paasiniarlugu periarfissaqanngimmata, qanoq amerlatigisut feriarsimanersut Ullut 15-it sinnerupput. Kommunip suliassaqartitsineq qaangerniarlugu oqaatigissavaa

 

 

 

 

Absurd-imik malittarisassaq?

“…Inuup pineqartoq kommunilu qaqugu feeriarnissaq pillugu isumaqatigiissuteqarsinnaanngippata, kommuni tamanna pillugu aalajangiisarpoq”.

 

Malugiuk immikkoortoq 13-imi oqaaseqatigiit kingulliit ima paasineqarsinnaammata innuttaasoq feriarnissaminut itigartitsissappat, taanna sinnerlugu kommune aalajangiisinnaasoq qaqugu feeriartoqassanersoq. Eqqarsaatigiuk argumentimik kommuni, aningaasanik ikiorsiissutinik pissarsisup piffissaq tamaat pissarsiarineqarsinnaanissaanik nalunaaruteqarsimasup akerlianik, suliassanik aqutsisumit ajortumit aalajangernerup aqqutigalugu pisussaaffimmit annaanneqarnissaanut pinngitsaalisaalluni.

Eqqartuussissuserisut ilaatigut malittarisassaliornerminni nuannersumik kiffaanngissuseqarlutik eqqarsarsinnaasarput.

 

 

 

Kommuninut allakkat

Maanna kommuninut imatut allagaqarpunga:

Inatsit attuumassuteqartoq naapertorlugu aningaasanik tapiissutinik pissarsisut aammalu nalinginnaasumik tapiissutinik pissarsisut tamanna pillugu inatsisitigut aalajangersakkat malillugit sapaatit akunnerini sisamani feriarsinnaatitaapput

Akissarsiaqarluni suliffinni sulisut sulisitsisuminnut feriarnermi kontoqartarmata, aammalu feriarnermik aaqqissuussinissaq pillugu suliniut elektroniskimik akissarsiornermut systemimut ikkussuunneqarsimagaluartoq, paasinarsivoq tapiissutinik pissarsisartunut feriarnermi malittarisassami kattussuunneqartunut taamatut automatiserineqarnerusumik IT-mik systemeqanngitsoq

Ataatsimut tapiissutinik pissarsisoq feriarnerit pillugit malittarisassanik ilisimasaqarnissaa naatsorsuutigineqarsinnaanngilaq.

APEQQUT:

1 KOMMUNIP PISSARSIARSIORNEQARNERMI PISSARSIARSIORNERMUT PISINNAATITAAFFINI PILLUGIT ALLAKKIMAMIK FERIERINNILU ILISSARSIORNEQARNERMI ILITSITTORTISSARPAA? AP/NAA

2 KOMMUNI NAMMINEQ SULIASSARSIORNERMINI NALUNAARUTIT NASSISSARPA, SAPPAATSIAT SISAMAAT FERIERINERMI PIFFISSAQ FERIERINERIP ILUANNI PISSARSIARSIORNEQARTUNNGIKKUT? AP/NAA

3 Oqaaseqaatit allat tikilluaqqusaapput.”

–…

Kommunit arlallit akipput allakkatigut ilisimatitsissuteqanngitsut, kisianni ilannguppaat oqaatsitigut taamatut pisoqartartoq.
(Kisitsisit kingusinnerusukkut tikissapput kommunit tamarmik akissuteqareerpata) Oqaatsitigut siunnersuinermi ajornartorsiut tassaavoq immaqa feriarnissamut pisinnaatitaaffik allattorsimaffinni allani arlalinni imermik isumaqartoqarsinnaasoq. )

 

 

 

 

 

 

 

Forfatter

  • Mikael Hertig

    Cand. scient. pol. 1982 Gæsteforsker ved SDU, Juridisk Institut fra september 2024 Med speciale i forvaltningsret, kommunale forhold, offentlig økonomi, itsikkerhed, persondataret Diverse ansættelser i kommuner Nogle år i bankvirksomhed Grønlands Selvstyre Underviser, ledelsesakademiet, Grønlands Universitet

    Vis alle indlæg

  2 comments for “Kontanthjælpsmodtageres ferieret: Mange kommuner orienterer ikke. (kalaalisut nedenfor)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *